WhitestoneWhitestone

Asetus astuu voimaan 25.5.2018

Uusi EU alueen yhtenäinen tietosuoja-asetus astuu voimaan 25.5.2018. Siirtymäaikana yritysten ja rekistereitä ylläpitävien tahojen tulee laittaa asetuksessa vaadittavat asiat kuntoon. Käytännön tasolla moni asia on tulkinnan kannalta hieman epäselvää ja tulkinnat tulevat varmasti tarkentumaan lähitulevaisuudessa. Whitestonen henkilöstö on aloittanut perehtymisen asiaan. Olemme muun muassa varanneet aiheesta koulutuksen. Tulemme tiedottamaan asiakkaitamme aiheesta tarkemmin, kunhan saamme riittävää informaatiota asetukseen liittyen. 

Asetuksen sisältö lyhyesti

Asetuksen tarkoituksena on vahvistaa yksilöiden oikeuksia, vahvistaa tiedon vapaata liikennettä ja luoda oikeuden tulla unohdetuksi. Toimet lisäävät rekisterinpitäjien vastuuta ja tilivelvollisuutta. Toimijoiden pitää muun muassa ilmoittaa tietoturvaloukkauksista viranomaisille ja pystyä osoittamaan että tietojen käsittelyssä noudatetaan asetuksen määrittämiä säädöksiä. Asetuksen valvonnan tehostamiseksi viranomaisilla tulee olemaan merkittävä sakotusoikeus. Suomen lainsäädäntö tietosuojasta on suhteellisen samanlainen nykyisellään, mutta merkittäviäkin muutoksia on tulossa.

Vahingonkorvaukset saattavat olla tuntuvia

Kuten aikaisemmassa kappaleessa mainittiin, vahingonkorvaukset ja sakotusoikeus tulevat kasvamaan merkittävästi, mikäli asetuksia ei noudateta. Suurimmillaan vahingonkorvaukset voivat olla 4% yrityksen globaalista liikevaihdosta. Tässä kohtaa on tärkeintä tiedostaa tuleva muutos. Asetuksen virallisen dokumentin löydät kokonaisuudessaan täältä.

comments powered by Disqus

Lue myös

Siirry ylös
Haluatko kuulla lisää?

Jätä yhteystietosi niin kerromme lisää.