WhitestoneWhitestone

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on selventää, miten uuden sukupolven pikselitiheydeltään erittän suuret näytöt vaikuttavat verkkosivujen ja -palveluiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Käytännössä puhutaan joko Applen kehittämistä ns. Retina-näytöistä ja muiden valmistajien pikselitiheydeltään suurista näytöistä. Pikselitiheydellä (PPI = pixels per inch) tarkoitetaan, kuinka monta pikseliä mahtuu tässä tapauksessa tuumaan. Korkeampi PPI siis toisin sanoen tekee pikseleistä fyysisesti pienempiä.

Itse Retina-nimitys on Applen kehittämä markkinointitermi, jonka mukaan ihmissilmä ei erota yksittäistä pikseliä normaalikatseluetäisyydeltä (noin 30 cm). Ensimmäinen Retina-näytöllä varustettu laite oli Applen iPhone 4, joka julkaistiin vuonna 2010. Tätä ennen kuluttajalaitteiden normaali PPI oli noin 72-120. iPhone 4:n Retina-näytössä pikselitiheys oli kuitenkin jo 326 PPI ja uusissa iPhone 6 ja iPhone 6 Plus Retina-näytöissä päästään jo lukemaan 401 PPI.

Mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa? Kuluttajan näkökulmasta suurin ero ei-Retina-valmiin ja Retina-valmiin sivuston välillä on logojen, ikoneiden ja kuvien laatu. Mikäli verkkosivuston toteutuksessa Retina-valmiutta ei ole otettu huomioon, näyttävät kuvat ja logot suttuisilta ja epätarkoilta, esimerkiksi uuden iPadin näytöllä. Normaali kuluttajakin huomaa tämän helposti verratessaan rasteroituneita ja suttuisia kuvia tekstiin, jonka uudet näytöt toistavat erittäin kauniina ja terävänä.

Sivuston Retina-valmiuteen on syytä panostaa, koska Retina- ja High PPI -näytöt tekevät tuloaan älypuhelimien ja tablettien lisäksi myös uusiin kannettaviin/pöytäkoneisiin sekä 4K:n ja 5K:n myötä myös uuden sukupolven televisioihin. Uudet ja erilaiset älyominaisuudet tuovat nettisivustot myös enenevissä määrin uusien televisioiden ruuduille. Uusimpien ja kalleimpien edelläkävijöiden ohella myös halvemmat kuluttajalaitteet ovat nyt vääjäämättä matkalla kohti suurempia pikselitiheyksiä.

comments powered by Disqus

Lue myös

Siirry ylös
Haluatko kuulla lisää?

Jätä yhteystietosi niin kerromme lisää.