WhitestoneWhitestone

Ainakin henkilökohtaisella tasolla, kahvi kuuluu normaaliin kemialliseen käynnistykseen. Mutta se ei ainoastaan herätä, vaan pitää myös toiminnassa. Tästä seuraa se, että kahvia tarvitaan jatkuvalla syötöllä.

Pakollinen varoitus tässä välissä: jatkuva ja litroihin yltyvä kahvin kulutus ei välttämättä ole pelkästään positiivinen asia, mutta artikkelissa ei tartuta allekirjoittaneen kahviriippuvuuteen, vaan siihen että kahviriippuvuus saadaan pidettyä kontrollissa riittävän tehokkaalla kahvintuotannolla.

Harva asia saa ihmist... työntekijää niin harmistuneeksi, kuin se että kahvia ei ole pannussa kun sitä lähtee hakemaan. Kahvi saattaa olla vähissä, kokonaan loppu tai keitin yhä keittää kahvia. Mikä tahansa näistä aiheuttaa valtavia (no henkilökohtaisella tasolla, ei ehkä realistisesti) menetyksiä: tuhlatut minuutit siihen, kun on mennyt hakemaan kahvia sekä viiltävää pettymyksen tunnetta kun kahvihammas jää kolottamaan. Tämä on ihan yleismaailmallinen (tai ainakin Suomen tasolla) ongelma. Ja koska tehokkuus ja ongelmanratkaisu kuuluvat meidänkin työtekijöiden työkalupakkiin, kehitimme ratkaisun nimeltä "Kahvikyttä".

Kahvikytän toiminta-ajatus on itseasiassa peruja jo vuosien takaa, kun eräs työntekijämme ratkaisi tämän kahvinkeitto-ongelman hyvin luovasti: kahvinkeittimen ja pistorasiaan väliin asennetaan TP-Linkin pistorasia. Tästä pistorasiasta saadaan tiedettyä sähkönkulutus. Ja kun sähkökulutus on tiedossa, tiedetään keittimen hetkellinen tila: onko sammutettu, keittääkö vai onko vain termostaatti päällä.

Tämä ratkaisu palveli hienosti aikansa, mutta kun toimistoa vaihdettiin, tämä tekniikka jäi käyttämättä ja älysähkörasia keräämään pölyä. Kunnes toinen työntekijämme tarttui toimeen. Nyt vanhaa tekniikkaa jalostettiin kasalla uutta teknologiaa. Ensinnäkin tilalaskentaa parannettiin tutkimalla virrankulutusta eri tilanteissa; näin pystytään paremmin tietämään eri tapahtumat, sekä analysoimaan myös tulevat tilat. Paremman tilainformaation lisäksi myös tekniikoita päivitettiin, jolloin selaimen kauttaa saadaan hienoa näkymä nykyisestä tilasta.

Datan analysointi auttoi siihen, että tapahtumat saadaan kiinni (tiedetään, että pannullinen on keitetty tahi juotu) ja myös siihen kauanko keittäminen kestää. Näillä infoilla saadaan todella toimiva sivu, josta näkee reaaliajassa kahvitilanteen. Mutta koska kyseessä on maksimaalinen tehostaminen, pelkkä reaaliaikanen sivu ei riittänyt kehittäjälle, vaan myös selainnotifikaatiot otettiin käyttöön. Näin itse sivua ei tarvitse seurata, vaan laite (eli käytännössä työkone tai vaikka puhelin) antaa ilmoituksen kun jotain tapahtuu. Nämä näkyvät esimerkiksi Windowsin notifikaatioissa:

Konaisuutena projekti oli erittäin onnistunut. Toki joitain tekniikoita emme saaneet toimimaan; esimerkiksi se kuinka paljon kahvia on jäljellä pannussa. Tätä yritimme analysoida virrankulutuksesta, koska termostaatti pitää kahvin lämpinä => vähämmän kahvia, vähemmän energiaa lämpimänä pitämiseen. Tätä ei saatu luotettavasti mitattua, vaan heitot olivat sen verran suuria, että (tarpeeksi) luotettavaa analyysia emme voineet tehdä.

PS. Jos kiinnostaa hankkia tällainen ohjelmisto, niin ei muuta kuin ota yhteyttä :D

PPS. Jos Moccamaster sattuu olemaan kuulolla: voisiko pannulta suoraan saada kulutustiedot, kytkintiedot ja vaikkapa kiihtyvyysanturidataa eri osista (jolloin tiedettäisiin nesteen määrä eri kohdissa ja näin tarkasti tiedettäisiin kahvin määrä). Ja toki siinä voisi sitten samalla tehdä automaattisammutuksen jos määrä on jossain pieni...

comments powered by Disqus

Lue myös

Siirry ylös
Haluatko kuulla lisää?

Jätä yhteystietosi niin kerromme lisää.